Belasting BV

Een BV oprichten heeft belastingvoordelen ten opzichte van andere rechtsvormen indien de onderneming voldoende winst maakt. Het omslagpunt ligt op € 245.000,- winst per jaar. Voor een eenmanszaak of een VOF die meer winst maakt dan het omslagpunt, is het dus fiscaal voordelig om de onderneming om te zetten naar een BV.

Heeft u vragen over de belastingtarieven voor BV’s of wilt u meer informatie over het omzetten van uw onderneming naar een BV? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0320 – 289 460. Binnen 10 dagen realiseren we al een volledige omzetting.

Omzetten naar BV Eenmanszaak omzetten naar BV VOF omzetten naar BV

Wanneer is een BV fiscaal aantrekkelijk?

Op het moment dat een onderneming meer dan € 245.000,- winst per jaar maakt is het fiscaal voordeliger om een BV te voeren. Voor een BV bedraagt het belastingtarief namelijk 15% of 25% over de winst, in plaats van de mogelijke 52% inkomstenbelasting. Naast een lager belastingtarief heeft een BV nog meer voordelen, zoals beperkte aansprakelijkheid.

Belastingtarieven

Ondernemingen die tot € 245.000,- winst per jaar maken betalen momenteel 15% vennootschapsbelasting. Over de overige winst moet 25% belasting betaald worden.

Salaris DGA

De DGA van een BV moet een salaris van minimaal € 47.000,- per jaar uitgekeerd krijgen. Net als reguliere werknemers betaalt de DGA inkomstenbelasting en houdt de BV loonheffingen in.

Over de aandelen die de DGA bezit moet dividendbelasting afgedragen worden. Dit tarief is 15%.

Omzetbelasting

Een besloten vennootschap is ook verplicht om omzetbelasting af te dragen: de btw-tarieven. Ondernemers verhogen hun verkoopprijzen met het hoge- of lage btw-tarief, afhankelijk van het product of de dienst. Het hoge tarief bedraagt 21% en het lage tarief 9%.

Dividendbelasting

Over het dividend dat BV’s uitkeren aan aandeelhouders houden ze 15% in. Dit is de dividendbelasting die naar de Belastingdienst wordt overgemaakt. Aandeelhouders kunnen de dividendbelasting verrekenen met hun inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Voorlopige aanslag vennootschapsbelasting

Aan het begin van het jaar ontvangt de BV een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting van de Belastingdienst. De aanslag is gebaseerd op de gegevens van afgelopen jaren. Als u meer of minder winst verwacht te maken, dan moet u een wijziging aanvragen. Aan het einde van het jaar volgt een definitieve berekening, waarna de voorlopige aanslag wordt verrekend.

Nieuwe ondernemingen moeten een schatting van de winst maken. Op basis hiervan stuurt de Belastingdienst een voorlopige aanslag van de vennootschapsbelasting.

Vennootschapsbelasting verrekenen

Verliezen, afschrijvingen en investeringen zijn onder bepaalde voorwaarden van de winst af te halen. Hierdoor hoeft de BV mogelijk minder vennootschapsbelasting af te dragen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer:

  • Geleden verliezen
  • Investeringen in bedrijfsmiddelen
  • Diverse investeringsregelingen

Belastingplicht werkmaatschappij en holding

Werkmaatschappijen kunnen een fiscale eenheid vormen met de holding, waardoor er één belastingplichtige is. Eventuele verliezen van een werkmaatschappij zijn dan te verrekenen met de winst van andere organisaties uit de holding. Neem contact met ons op voor meer informatie over de voorwaarden om een fiscale eenheid te vormen of bekijk onderstaande pagina’s.

Werkmaatschappij Holding

Deelnemingsvrijstelling

Een werkmaatschappij die dividend uitkeert aan de holding kan deelnemingsvrijstelling krijgen. De holding hoeft dan niet opnieuw belasting over de winst af te dragen. Binnen een holding geldt dan namelijk maar één belastingplicht.

Contact opnemen

Heeft u vragen over de belastingvoordelen van een BV of wilt u laten berekenen of het voordelig is om uw onderneming om te zetten naar een BV? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0320 – 289 460 of via e-mailadres info@oprichtenbv.nl.