VOF of BV?

Er zijn verschillende soorten ondernemingsvormen waar u uit kunt kiezen als u een bedrijf opstart. U heeft onder andere de keuze uit een BV, een NV, een eenmanszaak en een VOF. We helpen u graag bij het maken van een keuze tussen deze vormen. Op deze pagina leggen we meer uit over het verschil tussen de VOF en de BV. Op de pagina Eenmanszaak of BV leest u meer over het verschil tussen deze twee ondernemingsvormen.

Wat is het verschil tussen de VOF en BV?

Er is een aantal grote verschillen tussen de VOF en de BV. Deze verschillen kunnen de knoop doorhakken als u een keuze moet maken voor een ondernemingsvorm. We behandelen de aansprakelijkheid, de belasting, de oprichting en het omslagpunt van VOF naar BV.

VOF BV
Aansprakelijkheid Privé 100% aansprakelijk Zelf niet privé aansprakelijk
Belasting 37,35% belasting over een inkomen tot € 68.507,-. 49,50% belasting boven dit bedrag. 16,5% belasting over een inkomen tot € 200.000,-. 25% belasting boven dit bedrag.
Oprichting Oprichting kan mondeling plaatsvinden. Bij een echte onderneming inschrijven bij KvK verplicht. Contract via notaris niet verplicht. Oprichting via notaris en inschrijving bij KvK verplicht.

De aansprakelijkheid van een VOF en een BV

We beginnen met de BV. De BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat de BV dezelfde rechten heeft als een rechtspersoon, waardoor ze schulden kan krijgen, contracten kan aangaan en ze verplichtingen moet nakomen. Als u werkt bij een BV, bent u in de meeste gevallen niet privé aansprakelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Een VOF daarentegen is geen rechtspersoon. Iedereen die is aangesloten bij de VOF als aandeelhouder of werknemer is 100% privé en hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat als de VOF failliet gaat, ze bij u kunnen aankloppen om de schulden te innen.

De belastingheffing

Bij zowel de BV als de VOF betaalt u belasting over de winst, maar tussen deze twee vormen is er wel een groot verschil in de belastingdruk. Bij een BV heeft u te maken met een belastingdruk van 16,5% tot en met de € 200.000 en een percentage van 25% boven dit bedrag.

Bij een VOF is dit anders. De winst wordt belast in box 1, maar het percentage is trapsgewijs afhankelijk van de winst. Bij een inkomen tot € 68.507,- betaalt u in 2020 37,35% inkomstenbelasting. Bij een inkomen hoger dan dit bedrag betaalt u 49,50%. Dat ondernemers toch regelmatig voor een VOF kiezen komt door de aftrekposten, zoals de startersaftrek en ondernemingsaftrek.

Salarisbetaling BV

Volgens de Belastingdienst bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) als u minimaal 5% van de aandelen bezit en werkzaam bent in de BV. Het DGA-salaris is in 2020 ingesteld op minimaal € 46.000,-. Ondanks dat dit het minimale salaris is, is het ook begrijpelijk als u dit niet kunt behalen in uw eerste jaar. Neem contact met ons op voor meer uitleg over het DGA-salaris.

Het oprichten van een BV

U richt een BV op met een notaris. U heeft namelijk een notariële akte nodig. Dit kan zowel op de traditionele manier door enkele oprichtingszaken persoonlijk te regelen bij ons op het notariskantoor als 100% online dankzij het beveiligde centraal passeerplatform van de KNB. Daarnaast is het voor een BV verplicht om ingeschreven te zijn bij de KvK. Bij Oprichten BV richt u al een BV op vanaf € 499,- exclusief kosten KvK en btw. Voor meer informatie over het stappenplan van de oprichting van een BV, bezoekt u onze pagina Stappenplan BV oprichten.

Voor de oprichting van een VOF is slechts een mondelinge overeenkomst en een inschrijving in het Handelsregister van de KvK nodig. Het is niet verplicht om een contract op te stellen bij de notaris. We raden wel aan om de afspraken vast te leggen. Voor de inschrijving bij de KvK betaalt u eenmalig € 51,30. De kosten voor de notaris verschillen.

Omslagpunt van VOF naar BV

In veel gevallen starten ondernemers met een VOF vanwege de hoogte van de winst die zij behalen. Met een VOF bent u over het algemeen voordeliger uit als u een winst heeft van maximaal € 80.000,- per jaar. Zodra het bedrijf meer winst behaalt, is het voordeliger om de VOF over te zetten naar een BV. Veel ondernemers doen dit dan ook.

Oprichten BV kan u hierbij helpen. Het omzetten van een VOF naar een BV kunnen we binnen 10 werkdagen uitvoeren. Hiervoor richten we een nieuwe BV op, waar de eigendommen van de VOF naar worden overgezet.

VOF omzetten naar BV

De voor- en nadelen op een rijtje

VOF BV
Beperkt aansprakelijk Nee Ja
Rechtspersoonlijkheid Nee Ja
Verplichte inschrijving KvK Ja Ja
Oprichting via de notaris Nee Ja
Startkapitaal nodig Nee Ja, € 0,01
Minimaal DGA-salaris Nee Ja

Heeft u vragen over de VOF of de BV?

Als u vragen heeft over het verschil tussen de VOF en de BV of als u graag meer wilt weten over welke ondernemingsvorm het beste voor uw situatie is, neemt u contact met ons op. U bereikt ons eenvoudig via 0320 247 394 of via onderstaand contactformulier.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

We wijzen je op ons privacybeleid