Eenmanszaak of BV?

Bij de oprichting van uw nieuwe bedrijf heeft u de keuze uit diverse soorten ondernemingsvormen. Twee hiervan zijn de eenmanszaak en de besloten vennootschap (BV). Om een keuze te maken, moet u weten wat de verschillen zijn tussen deze twee ondernemingsvormen. Deze keuze bepaalt onder andere in hoeverre u aansprakelijk zal zijn en hoeveel u aan belasting betaalt.

Als u meer informatie wilt over het verschil tussen een eenmanszaak en een BV, neemt u contact op met ons notariskantoor Hak & Rein Vos via onderstaande buttons.

Contactformulier Bel 0320 289 460

Verschil eenmanszaak en BV

De grootste verschillen tussen de eenmanszaak en de BV zijn de kosten, de aansprakelijkheid en de belastingen. Dit is ook de reden dat er regelmatig ondernemers met een eenmanszaak overstappen naar een BV. Zo bent u met een BV bijvoorbeeld niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden, maar bent u dat met een eenmanszaak wel.

Eenmanszaak BV
Oprichting van het bedrijf met een notariële akte Niet nodig Verplicht
Inschrijven KvK Verplicht Verplicht
Bestuur Dit is bij een eenmanszaak alleen de eigenaar Dit is bij een BV de directie
Andere organen Geen, de eigenaar is het enige orgaan van het bedrijf De aandeelhouders en eventueel een raad van commissarissen
Startkapitaal Er is geen verplicht startkapitaal Er is een verplicht minimum startkapitaal van € 0,01
Rechtspersoonlijkheid Een eenmanszaak is geen rechtspersoon Een BV is een rechtspersoon
Aansprakelijkheid Een eenmanszaak is zakelijk en privé 100% aansprakelijk Alleen de BV is aansprakelijk
Belastingen Bij een eenmanszaak betaalt u meer belasting, maar profiteert u van de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek Bij een BV zijn er lagere belastingtarieven. Het is goedkoper dan de eenmanszaak vanaf ongeveer € 120.000 winst

Persoonlijke aansprakelijkheid

Een belangrijk verschil tussen de eenmanszaak en de BV is de aansprakelijkheid. Dit heeft te maken met de rechtspersoonlijkheid. Een BV is een rechtspersoon, wat inhoudt dat u in de meeste gevallen niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Een eenmanszaak daarentegen is geen rechtspersoon. Daardoor bent u voor 100% privé en zakelijk aansprakelijk. Dit betekent dat als uw bedrijf failliet gaat, dit ook gevolgen heeft voor uw persoonlijke vermogen. Omdat een BV een rechtspersoon is, betekent dit dat de BV net als een natuurlijk persoon contracten aan kan gaan, verplichtingen moet nakomen en failliet kan gaan.

Kosten oprichten eenmanszaak of BV

Er zijn naast de verschillen met de aansprakelijkheid, belangrijke verschillen in de kosten en het betalen van belasting. Zo moet u voor een BV betalen voor de oprichting (bij Oprichten BV al vanaf € 499,- incl. btw), terwijl u bij een eenmanszaak enkel de Kamer van Koophandel hoeft te bezoeken om te kunnen starten. Een registratie bij de KvK kost u in totaal slechts € 80,10.

Belasting bij een eenmanszaak

Bent u eigenaar van een eenmanszaak? In dat geval betaalt u ten eerste inkomstenbelasting over de winst. Voldoet u aan de eisen van de Belastingdienst voor het ondernemerschap, dan bent u voor de inkomstenbelasting ondernemer.

 • Schijf 1: 37,07% over het belastbaar inkomen tot en met € 69.398,-
 • Schijf 2: 49,5% over alles wat u verdient boven € 69.399,-

Er zijn fiscale aftrekposten waar u gebruik van kunt maken als u een eenmanszaak heeft:

 • Aftrek voor de oudedagsvoorziening (FOR)
 • Zelfstandigenaftrek
 • Meewerkaftrek
 • Stakingsaftrek
 • MKB-winstvrijstelling

Wordt u als ondernemer gezien, dan krijgt u ook te maken met omzetbelasting (btw). De meeste eenmanszaken moeten iedere 3 maanden btw-aangifte doen. We hebben in Nederland 3 btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. Bij de meeste ondernemers is een tarief van 21% van toepassing. Voor bijvoorbeeld kappers is het btw-tarief 9%. 0% wordt alleen toegepast als u bijvoorbeeld goederen levert in het buitenland of opslaat in een douane-entrepot.

Als u mensen in dienst neemt, dan kunt u nog steeds worden gezien als een eenmanszaak in Nederland. U krijgt dan wel te maken met loonheffingen.

Belasting bij een BV

Heeft u een BV, dan betaalt u belasting over de gerealiseerde winst. Dit type belasting heet ook wel vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting bestaat in principe uit 2 delen:

Deel 1

Het eerste deel vormt de basis voor de berekening van hoeveel belasting u moet betalen. Dit is namelijk de overgebleven winst nadat u alle kosten (inclusief het DGA-salaris) heeft afgetrokken. U past over de eerste schijf van € 395.000,- 15% toe. Over alles daarboven wordt 25% vennootschapsbelasting toegepast.

Deel 2

Nadat de vennootschapsbelasting geheven is, kan de BV de overgebleven winst uitkeren aan de aandeelhouders. Op deze winstuitkering bent u nog wel dividendbelasting schuldig (26,9%; box 2).

Net als bij de eenmanszaak, heeft u met een BV beschikking over diverse fiscale aftrekposten om bepaalde investeringen m.b.t. uw BV af te schrijven en verliezen te verrekenen:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met een BV bent u ondernemer en moet u omzetbelasting betalen over elk product dat u verkoopt of iedere dienst die u aanbiedt. We hebben voor BV’s in Nederland 2 btw-tarieven: 21% en 9%. U kunt per kwartaal aangifte doen en de te veel betaalde btw terugkrijgen.

Heeft u mensen in dienst, dan krijgt u ook te maken met loonheffingen. Bent u directeur-grootaandeelhouder van een BV en krijgt u salaris? De BV houdt dan ook loonheffingen in over uw salaris.

Is een eenmanszaak of een BV het beste rondom de belasting?

Welke ondernemingsvorm het beste is rondom de belasting, is afhankelijk van de winst die u verwacht te behalen. Het is voor bedrijven met een lage winst namelijk voordeliger om een eenmanszaak op te richten vanwege de aftrekposten, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Als u verwacht meer winst te behalen, dan is een BV aantrekkelijker dankzij de lagere belastingtarieven.

De voordelen van een BV tegenover een eenmanszaak

De grootste voordelen van een BV tegenover een eenmanszaak zijn:

 • Met meer winst heeft u lagere belastingtarieven
 • Alleen de BV is aansprakelijk
 • De BV is een rechtspersoon
 • Een BV maakt een professionele indruk*

* Een BV maakt een professionele indruk, omdat u hierbij uw zaken goed op orde moet hebben. Dit is nodig voor bijvoorbeeld de jaarrekening voor de KvK en de inschrijving bij de notaris. De meeste mensen weten dit en zien dat een BV professioneel is.

De voordelen van een eenmanszaak tegenover een BV

Een BV heeft aantrekkelijke voordelen, maar is niet voor iedereen geschikt. Een eenmanszaak heeft daarom ook veel voordelen tegenover een BV:

 • U heeft de touwtjes in handen
 • U kunt beslissingen snel nemen
 • U heeft geen verplicht minimum startkapitaal nodig
 • U start uw bedrijf relatief makkelijk en voordelig
 • De boekhouding blijft vrij eenvoudig

Eenmanszaak eventueel omzetten naar BV

Heeft u in eerste instantie gekozen voor een eenmanszaak, maar wilt u deze omzetten naar een BV, omdat u bijvoorbeeld nu meer winst maakt of omdat u een groter team wilt? Dat is zeker mogelijk, Oprichten BV helpt u hierbij.

Eenmanszaak of BV, wat is de beste keuze voor u?

Soms is het lastig kiezen tussen een eenmanszaak of een BV. Bekijk de bovenstaande verschillen daarom goed en vraag eventueel om hulp. De onderstaande twee aspecten geven vaak de doorslag:

Verwachting van het risico: wilt u een onderneming beginnen, maar denkt u een risico te lopen? We raden u dan aan om een BV op te richten. Is de kans op succes groot en het risico laag, dan is een eenmanszaak vaak de bedrijfsvorm die het beste voor u is.

Verwachting van de winst: verwacht u op jaarbasis minder dan € 120.000,- winst, dan is een eenmanszaak vaak het geschiktst. Bij een hogere winst per jaar is een BV vanuit een belastingtechnisch standpunt beter en voordeliger voor u.

De oprichting van een eenmanszaak of BV

Om een eenmanszaak op te richten, schrijft u zich in in het Handelsregister van de KvK. De aanmelding bij de Belastingdienst gebeurt automatisch.

Om een BV op te richten heeft u een notariële akte nodig, net als een inschrijving bij de KvK. Bij Oprichten BV richt u eenvoudig uw BV op via ons online formulier.

Vraag professioneel advies aan Oprichten BV

Wilt u weten welke vorm het beste is voor uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of door te bellen naar 0320 – 289 460.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

We wijzen je op ons privacybeleid