Eenmanszaak of BV?

Bij de oprichting van uw nieuwe bedrijf heeft u de keuze uit diverse soorten ondernemingsvormen. Twee hiervan zijn de eenmanszaak en de besloten vennootschap (BV). Om een keuze te maken, moet u weten wat de verschillen zijn tussen deze twee ondernemingsvormen. Deze keuze bepaalt onder andere in hoeverre u aansprakelijk zal zijn en hoeveel u aan belasting betaalt.

Als u meer informatie wilt over het verschil tussen een eenmanszaak en een BV neemt u contact op met ons notariskantoor Hak & Rein Vos via onderstaande buttons.

Contactformulier Bel 0320 289 460

Verschil eenmanszaak en BV

De grootste verschillen tussen de eenmanszaak en de BV zijn de kosten en de aansprakelijkheid. Dit is ook de reden dat er regelmatig ondernemers met een eenmanszaak overstappen naar een BV. Zo bent u met een BV bijvoorbeeld niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden, maar bent u dat met een eenmanszaak wel.

Eenmanszaak BV
Oprichting van het bedrijf met een notariële akte Niet nodig Verplicht
Inschrijven KvK Verplicht Verplicht
Bestuur Dit is bij een eenmanszaak alleen de eigenaar Dit is bij een BV de directie
Andere organen Geen, de eigenaar is het enige orgaan van het bedrijf De aandeelhouders en eventueel een raad van commissarissen
Startkapitaal Er is geen verplicht startkapitaal Er is een verplicht minimum startkapitaal van € 0,01
Rechtspersoonlijkheid Een eenmanszaak is geen rechtspersoon Een BV is een rechtspersoon
Aansprakelijkheid Een eenmanszaak is zakelijk en privé 100% aansprakelijk Alleen de BV is aansprakelijk
Belastingen Bij een eenmanszaak betaalt u meer belasting, maar profiteert u van de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek Bij een BV zijn er lagere belastingtarieven. Het is goedkoper dan de eenmanszaak vanaf ongeveer € 120.000 winst

Persoonlijke aansprakelijkheid

Een belangrijk verschil tussen de eenmanszaak en de BV is de aansprakelijkheid. Dit heeft te maken met de rechtspersoonlijkheid. Een BV is een rechtspersoon, wat inhoudt dat u in de meeste gevallen niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Een eenmanszaak daarentegen is geen rechtspersoon. Daardoor bent u voor 100% privé en zakelijk aansprakelijk. Dit betekent dat als uw bedrijf failliet gaat, dit ook gevolgen heeft voor uw persoonlijke vermogen. Omdat een BV een rechtspersoon is, betekent dit dat de BV net als een natuurlijk persoon contracten aan kan gaan, verplichtingen moet nakomen en failliet kan gaan.

Kosten

Er zijn naast de verschillen met de aansprakelijkheid, belangrijke verschillen in de kosten en het betalen van belasting. Zo moet u voor een BV betalen voor de oprichting, terwijl u bij een eenmanszaak enkel de KvK bezoekt. Welke ondernemingsvorm het best is rondom de belasting, is afhankelijk van de winst die u verwacht te behalen. Het is voor bedrijven met een lage winst namelijk voordeliger om een eenmanszaak op te richten vanwege de aftrekposten, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Als u verwacht meer winst te behalen, dan is een BV aantrekkelijker dankzij de lagere belastingtarieven.

De voordelen van een BV tegenover een eenmanszaak

De grootste voordelen van een BV tegenover een eenmanszaak zijn:

  • Met meer winst heeft u lagere belastingtarieven
  • Alleen de BV is aansprakelijk
  • De BV is een rechtspersoon
  • Een BV maakt een professionele indruk*

* Een BV maakt een professionele indruk, omdat u hierbij uw zaken goed op orde moet hebben. Dit is nodig voor bijvoorbeeld de jaarrekening voor de KvK en de inschrijving bij de notaris. De meeste mensen weten dit en zien dat een BV professioneel is.

Eenmanszaak naar BV

Heeft u in eerste instantie gekozen voor een eenmanszaak, maar wilt u deze omzetten naar een BV, omdat u bijvoorbeeld nu meer winst maakt of omdat u een groter team wilt? Dat is zeker mogelijk, Oprichten BV helpt u hierbij.

De oprichting van een eenmanszaak of BV

Om een eenmanszaak op te richten, schrijft u zich in in het Handelsregister van de KvK. De aanmelding bij de Belastingdienst gebeurt automatisch.

Om een BV op te richten heeft u een notariële akte nodig, net als een inschrijving bij de KvK. Bij Oprichten BV richt u eenvoudig uw BV op via ons online formulier.

Contact

Wilt u weten welke vorm het best is voor uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of door te bellen naar 0320 – 289 460.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen je op ons privacybeleid