Naam BV bedenken

Bij het kiezen van een naam voor uw BV denkt u waarschijnlijk niet direct aan het juridisch belang hiervan. Toch is het juridisch gezien wel belangrijk om de juiste naam voor uw BV te kiezen. U dient bijvoorbeeld een andere bedrijfsnaam te kiezen dan de concurrentie. In dit geval kan de concurrent namelijk een schadevergoeding eisen en moet u de naam van uw BV aanpassen.

Regels voor handelsnaam BV

In juridische termen spreken we over de handelsnaam van een BV. De juiste handelsnaam kiezen is belangrijk, omdat dit de naam is waaronder u bekend bent bij klanten. U hoeft deze naam van uw BV niet per se te registreren bij de Kamer van Koophandel. Volgens de Handelsnaamwet (Hnw) is de handelsnaam namelijk de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.

De bedrijfsnaam van uw BV mag geen verkeerde indruk wekken

De naam van uw BV mag klanten niet misleiden. U mag bijvoorbeeld geen ‘accountant’ of ‘architect’ in uw handelsnaam gebruiken als u dit niet daadwerkelijk bent. Het is ook niet toegestaan om de naam van een persoon te gebruiken voor uw BV, zelfs niet als u hier toestemming voor krijgt van de betreffende persoon. U mag wel uw eigen naam gebruiken voor de naam van uw BV.

Verwarring met andere bedrijfsnamen voorkomen

U mag geen verwarring zaaien met de naam van uw BV. Een naam die lijkt op de bedrijfsnaam van een andere onderneming is verwarrend. Naast de overeenkomstigheid tussen de bedrijfsnamen heeft verwarring van handelsnamen ook te maken met:

  • Overeenkomsten tussen werkzaamheden van de bedrijven
  • Overlap tussen de werkgebieden van de ondernemingen

Dit wil zeggen dat het veel verwarrender is als twee bakkers in Amsterdam dezelfde naam hebben dan een timmerman in Lelystad en een bakker in Amsterdam.

Geen merknamen van anderen gebruiken

Als aanvulling op het bovenstaande punt geldt dat het niet is toegestaan om de merknaam van een andere organisatie te gebruiken voor de naam van uw BV. Klanten weten dan niet precies of ze met uw BV of een andere onderneming met dezelfde naam te maken hebben.

Statutaire naam van uw BV

De handelsnaam van uw BV hoeft u niet te registreren, maar wanneer u uw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel dient u wel de statutaire naam op te geven. Voor deze naam geldt dat u deze niet kunt registreren als de naam te veel op een reeds ingeschreven statutaire of handelsnaam lijkt. Wilt u uw handelsnaam ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Dan voegt u deze kosteloos toe aan uw KvK-inschrijving met een wijzigingsformulier.

Goede bedrijfsnaam bedenken

Wat de juiste bedrijfsnaam is voor uw BV is afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten en het onderscheidend vermogen van uw BV, werkmaatschappij, holding of management BV. Wij raden in ieder geval altijd aan om een duidelijke bedrijfsnaam te bedenken, zodat klanten direct zien wat u verkoopt of welke diensten u levert. In bepaalde branches is een creatieve handelsnaam gewenst.

Een domeinnaam is geen handelsnaam

De domeinnaam van uw BV is geen handelsnaam, maar de namen kunnen wel overeenkomen. Bij Oprichten BV komt de handelsnaam bijvoorbeeld terug in de domeinnaam Oprichtenbv.nl. Wilt u dat uw domeinnaam overeenkomt met uw handelsnaam? Controleer dan voordat u uw BV opricht of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is en leg deze vast. Een KvK-registratie is openbaar, dus als u zich eerst inschrijft in het handelsregister is het mogelijk dat een ander er met uw domeinnaam vandoor gaat.

Dochter BV en holding een andere naam

Wanneer u ervoor kiest om een holding met een dochter BV, een werkmaatschappij, op te richten, dan moet u ook twee namen indienen in het KvK. Het maakt niet uit of de namen wel of niet op elkaar lijken, als ze maar verschillen van elkaar.

Vragen over een BV oprichten?

Voor meer informatie over het oprichten van uw BV of het 100% online oprichten van een BV en het kiezen van de juiste naam voor uw onderneming neemt u contact met ons op. Bel 0320 289 460 of stuur ons een bericht.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

We wijzen je op ons privacybeleid