VOF omzetten naar BV

Laat uw VOF omzetten naar BV: binnen 10 werkdagen is uw onderneming omgezet. Met een BV profiteert u van lagere belastingtarieven en een beperkte aansprakelijkheid. De notaris van Oprichten BV doorloopt alle stappen voor u en zorgt dat de omzetting juridisch klopt, zodat u snel kunt ondernemen met uw nieuwe BV.

 • Uw VOF binnen 10 werkdagen omgezet naar een BV
 • Vooraf een overzicht van de kosten
 • Inclusief oprichting BV en concept oprichtingsakte

Neem contact op met de specialisten van Hak & Rein Vos Juridisch Adviseurs en Notarissen. Wij informeren u graag over het omzetten van een VOF naar een BV.

VOF omzetten naar BV Bel 0320 247 394

Voordelen BV ten opzichte van een VOF

Uw VOF omzetten naar een BV is voor u als ondernemer voordelig vanwege de beperkte aansprakelijkheid en de lagere belastingtarieven.

Beperkte aansprakelijkheid

Bij een VOF zijn de vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die de onderneming maakt. Kiest u voor het oprichten van een BV, dan bent u als eigenaar slechts beperkt aansprakelijk. Uw privé vermogen en eigendommen zijn dus veilig voor schuldeisers bij een eventueel faillissement.

Lager belastingtarief

Bij een VOF heeft u te maken met inkomstenbelasting, bij een BV met vennootschapsbelasting. Het betalen van vennootschapsbelasting is een stuk voordeliger, omdat dit 16,5 of 25% bedraagt. Inkomstenbelasting daarentegen kan oplopen tot 52%. Wel zijn de overige kosten van een BV wat hoger, waardoor dit belastingtarief pas echt voordeel oplevert vanaf zo’n € 120.000 euro winst per jaar. Het is met een BV bovendien mogelijk om investeringskosten gedeeltelijk af te trekken van de winst, zodat u minder belasting betaalt.

VOF omzetten naar BV: kies de voordeligste manier

Er zijn drie manieren waarop u uw VOF kunt omzetten naar een BV. Deze manieren hebben ieder hun pluspunten en minpunten. Welke manier de gemakkelijkste en voordeligste keuze is voor u bekijken onze deskundige notarissen. Wij zetten uw VOF binnen 10 werkdagen om naar een BV op een van de volgende wijzen:

Geruisloze inbreng

Ruisende inbreng

Activa-passiva inbreng

Eigendommen inbrengen zonder extra kosten

Toestemming nodig van Belastingdienst

Mogelijk met terugwerkende kracht

Inkomstenbelasting betalen over fiscale reserves

Afschrijven op reserves en bedrijfspand

Bijkomende kosten voor toelichting waarderingsgrondslagen en inbrengbalans

Afrekenen over de stakingswinst

Kosten van VOF omzetten naar BV

Bij het omzetten van uw VOF naar een BV zijn de kosten vooraf bekend.

BV oprichten

€ 499,-

Uittreksel KvK

€ 11,75

VOF omzetten naar BV

Neem contact met ons op

VOF omzetten naar BV

Stappenplan VOF omzetten naar BV

Het stappenplan is per methode net even verschillend, maar in grote lijnen ondernemen we de volgende stappen voor het omzetten van uw VOF naar een BV. Oprichten BV informeert u graag over de exacte stappen voor uw situatie.

 1. Oprichting nieuwe BV. Dit is de BV waarnaar we de VOF zullen omzetten.
 2. Inschrijving van uw BV in het handelsregister van de KvK.
 3. U zet de eigendommen van de VOF over naar de (nieuwe) BV.
 4. Staking van de VOF. Hierna schrijven we uw onderneming uit bij de Kamer van Koophandel.
 5. Bij de geruisloze en ruisende inbreng bent u zelf verantwoordelijk voor het opmaken van een inbrengbeschrijving en de voorafgaande afstemming met de Belastingdienst. Uw accountant kan u hierbij helpen.

Met activa-passiva inbreng uw VOF omzetten naar BV

Voor startende ondernemers is de activa-passiva inbreng vaak de beste keuze voor het overzetten van een VOF naar BV. Deze methode is het goedkoopst en het simpelst. Het principe is eenvoudig: u verkoopt alle eigendommen en eventuele schulden van de VOF aan de BV. U hoeft geen extra kosten te betalen voor het inbrengen van de eigendommen en u heeft geen toestemming nodig van de Belastingdienst.

Met geruisloze inbreng uw VOF omzetten naar BV

Heeft u fiscale reserves of een overwaarde op uw bedrijfspand? Dan is de ruisende inbreng voor het omzetten van uw VOF naar een BV een betere oplossing. Bij deze methode hoeft u namelijk niet af te rekenen over fiscale reserves. Bovendien is deze methode geschikt wanneer u de omzetting met terugwerkende kracht wilt laten ingaan. Is de geruisloze inbreng voor 1 oktober van het huidige jaar voltooid, dan kunt u deze laten gelden vanaf 1 januari van het huidige jaar.

Met ruisende inbreng uw VOF omzetten naar BV

De minst populaire methode is de ruisende inbreng. Het voordeel van deze methode is dat u afschrijft over de werkelijke waarde van bedrijfseigendommen. U staakt de VOF en betaalt daardoor inkomstenbelasting over de fiscale reserves van uw onderneming. U heeft voor deze wijze van omzetting toestemming nodig van de Belastingdienst. Het is mogelijk om uw VOF met terugwerkende kracht om te zetten naar een BV. Hiervoor dient u de omzetting voor 31 maart geregeld te hebben.

Zakelijke rekening

Als u een privérekening gebruikt voor de zakelijke betalingen van uw VOF, dan raden aan om een zakelijke rekening te openen bij het omzetten naar een BV. Een zakelijke rekening heeft namelijk veel voordelen voor ondernemers, zoals:

 • Overzichtelijke administratie
 • Beter beheersbare en transparante boekhouding
 • Professionele uitstraling
 • Aftrekbare kosten van de belasting

Neem contact op voor omzetting van uw VOF

Voor meer informatie over het omzetten van uw VOF naar een BV belt u 0320 289 460 of vult u het contactformulier in. Hak & Rein Vos Juridisch Adviseurs en Notarissen helpt u graag verder.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

We wijzen je op ons privacybeleid