Eenmanszaak omzetten naar BV

Met uw eenmanszaak omzetten naar een BV profiteert u van een goedkoper belastingtarief en bent u beperkt aansprakelijk, omdat de BV een rechtspersoon is. Voor het omzetten van de eenmanszaak heeft u de keuze uit drie methodes om uw bezittingen over te dragen.

 • Uw eenmanszaak omzetten naar BV binnen 10 dagen
 • Inclusief oprichting nieuwe BV
 • Wij schrijven uw BV in bij de Kamer van Koophandel

Voor meer informatie over het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV neemt u contact op met Hak & Rein Vos Juridisch Adviseurs en Notarissen. Wij kiezen de meest voordelige omzettingsmethode en zetten uw onderneming om naar een BV.

Eenmanszaak omzetten naar BV Bel 0320 247 394

Eenmanszaak omzetten naar een BV: 3 manieren

Uw eenmanszaak omzetten naar een BV is mogelijk op drie verschillende manieren. Welke methode het meest geschikt is voor uw eenmanszaak is afhankelijk van de situatie. De drie methodes zijn:

Waarom een eenmanszaak omzetten naar een BV?

Veel ondernemers stappen over van een eenmanszaak naar een BV vanwege de kosten en de aansprakelijkheid. Bij een BV profiteert u van gunstiger belastingtarieven, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast bent u met een BV slechts beperkt aansprakelijk in plaats van hoofdelijk aansprakelijk, zoals bij de eenmanszaak.

Eenmanszaak BV
Oprichten met notariële akte Niet nodig Ja, verplicht.
Inschrijven KvK Ja, verplicht Ja, verplicht
Startkapitaal Geen verplicht startkapitaal. Verplicht startkapitaal van minimaal € 0,01.
Rechtspersoonlijkheid Geen rechtspersoon Rechtspersoon.
Aansprakelijkheid Omdat de eenmanszaak geen rechtspersoon is, bent u hoofdelijk aansprakelijk. De BV is een rechtspersoon, waardoor u beperkt aansprakelijk bent.
Belastingen Een eenmanszaak betaalt meer belasting, maar profiteert van startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Een BV profiteert van lagere belastingtarieven, dit is goedkoper dan de eenmanszaak vanaf ongeveer € 120.000 winst.

Tarieven eenmanszaak omzetten naar BV

Voor het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV richten we eerst een nieuwe BV op, waarna de omzetting plaatsvindt. Vervolgens kan uw eenmanszaak beëindigd worden. Bekijk de kosten voor het omzetten van een eenmanszaak naar een BV:

Nieuwe BV oprichten € 499,-
KvK-uittreksel € 16,90
Eenmanszaak omzetten naar BV Neem contact met ons op
Eenmanszaak staken Neem contact met ons op

Bedragen zijn exclusief 21% btw

Eenmanszaak omzetten naar BV met activa-passiva inbreng

De meest gebruikte methode voor het omzetten van een eenmanszaak naar een BV is de activa-passiva inbreng. Het is vaak de voordeligste methode. We stellen een inbrengbeschrijving op waarmee u de eigendommen van de eenmanszaak verkoopt aan de BV. Wanneer er sprake is van fiscale reserves of overwaarde op uw bedrijfspand is deze methode minder voordelig. U dient hierover namelijk inkomstenbelasting af te dragen.

 • Inbreng van eigendommen zonder extra kosten
 • Over fiscale reserves betaalt u inkomstenbelasting
 • De omzetting gaat niet met terugwerkende kracht in

Activa-passiva inbreng in 3 stappen

Bij Oprichten BV laat u uw eenmanszaak omzetten naar een BV. Wij voeren bij de activa-passiva transactie de volgende stappen uit:

 1. BV oprichten om de eenmanszaak naar over te zetten
 2. Om het bezit over te dragen verkoopt u alle eigendommen van de eenmanszaak aan de BV
 3. Eenmanszaak beëindigen en uitschrijven bij de Kamer van Koophandel

Eenmanszaak omzetten naar BV middels geruisloze omzetting

Bij een geruisloze omzetting hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over fiscale reserves of overwaarde van uw bedrijfspand. Daarom is deze methode geschikt voor veel eenmanszaken die al langere tijd bestaan. Daarnaast is het mogelijk om uw omzetting tot 1 oktober van het huidige jaar met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf 1 januari van het huidige jaar.

 • Met terugwerkende kracht geldig tot 9 maanden eerder
 • Verzoek indienen bij de Belastingdienst voor de geruisloze omzetting
 • Geschikt voor een eenmanszaak met meerwaarde of fiscale reserves

Geruisloze omzetting in 4 stappen

De onderstaande stappen voert Oprichten BV uit om uw eenmanszaak geruisloos om te zetten naar een BV.

 1. Uw BV oprichten en registreren bij de KvK
 2. Activa en passiva overzetten met een notariële inbrengakte
 3. Eenmanszaak staken
 4. U dient zelf zorg te dragen voor het opmaken van een inbrengbeschrijving en de voorafgaande afstemming met de Belastingdienst. Uw account kan u hierbij helpen.

Van eenmanszaak naar BV met ruisende omzetting

De ruisende omzetting wordt minder gebruikt dan de geruisloze omzetting en de activa-passiva inbreng. Dit komt doordat er bijkomende kosten zijn voor de inbrengbalans en toelichting waarderingsgrondslagen die u laat opstellen door een accountant. Is de omzetting voor 31 maart voltooid, dan kunt u deze met terugwerkende kracht laten ingaan vanaf 1 januari van het huidige jaar. U heeft voor een ruisende omzetting akkoord nodig van de Belastingdienst.

 • De omzetting kan met terugwerkende kracht gelden
 • Afschrijven op het bedrijfspand en fiscale reserves mogelijk
 • Duurdere methode

Ruisende omzetting in 3 stappen

Bij Oprichten BV laat u uw eenmanszaak gemakkelijk en snel omzetten naar een BV. Hieronder vindt u de stappen die wij doorlopen om uw eenmanszaak om te zetten.

 1. Nieuwe BV oprichten en inschrijven bij de Kamer van Koophandel
 2. Notariële inbrengakte maken voor overbrengen van activa en passiva in de BV
 3. Eenmanszaak uitschrijven bij de Kamer van Koophandel

Vervolgens neemt u in de laatste aangifte inkomsten belasting de omzetting in lijfrente en stakingswinstvrijstelling op.

Zakelijke rekening openen

Regelde u het zakelijke betalingsverkeer van uw eenmanszaak via een privérekening? Vergeet dan niet om een zakelijke rekening te openen. Hoewel een zakelijke rekening niet verplicht is biedt het wel vele voordelen, zoals beter financieel overzicht en meer professionaliteit. Daarnaast zijn de kosten van een zakelijke rekening in vergelijking met een privérekening tegenwoordig verwaarloosbaar.

Contact opnemen met Hak & Rein Vos

Heeft u vragen of wilt u uw eenmanszaak direct laten omzetten naar een BV? Neem dan contact op met Hak & Rein Vos Juridisch Adviseurs en Notarissen.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

We wijzen je op ons privacybeleid