Verschil BV en NV

Zodra u een bedrijf gaat oprichten, krijgt u te maken met de keuze voor een ondernemingsvorm. Hierbij kunt u kiezen uit onder andere de VOF en de eenmanszaak, maar ook de BV en de NV. Ondanks dat de BV en de NV in veel opzichten op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. We leggen u graag de verschillen uit.

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande buttons.

Contactformulier Bel 0320 289 460

De verschillen en overeenkomsten

BV NV
Rechtspersoon Ja Ja
De aandelen Niet vrij overdraagbaar, er geldt een blokkeringsregeling Vrij overdraagbaar
De aansprakelijkheid Niet persoonlijk aansprakelijk Niet persoonlijk aansprakelijk
Oprichten via notariële akte Verplicht Verplicht
Startkapitaal € 0,01 € 45.000,-
Inschrijving bij de KvK Verplicht Verplicht
Balanstest en uitkeringstoets De BV moet aan beide deelnemen DE NV moet alleen aan de balanstest deelnemen

Wat zijn de grootste verschillen tussen de BV en de NV?

Het grootste verschil tussen de BV en de NV heeft te maken met de aandelen. Beide rechtsvormen werken namelijk met aandelen, alleen zijn deze bij de NV vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op de beurs. Dit staat in contrast met een BV, waarbij de aandelen ingeschreven staan onder de naam van de aandeelhouder. Er zit een blokkeringsregeling op, wat bijvoorbeeld kan inhouden dat de aandelen die overgedragen moeten worden, eerst aangeboden moeten worden aan de andere aandeelhouders. De overdracht van de aandelen van een BV gaat altijd via de notaris.

Het andere grote verschil heeft te maken met het startkapitaal. Voor de NV is namelijk een startkapitaal nodig van € 45.000,-, terwijl er voor de BV slechts een startkapitaal nodig is van € 0,01. Dit verschil was eerder een stuk minder groot. Sinds 2012 is de wet namelijk aangepast, waardoor de eerder benodigde  € 18.000,- omgezet is naar € 0,01.

Balanstest en uitkeringstoets

Zodra de uitkeringen aan de aandeelhouders zijn uitgegeven, wordt er een balanstest uitgevoerd. Met deze test wordt gecontroleerd of het eigen vermogen hoger is dan de reserves. De reserves staan gelijk aan het startkapitaal. Deze test is verplicht voor zowel de BV als de NV.

De uitkeringstoets wordt alleen uitgevoerd bij de BV. De test toont na elke dividenduitkering aan of de BV kan blijven voldoen aan haar verplichtingen. Voert de BV deze toets niet goed uit? Dan bent u als oprichter ook privé aansprakelijk.

Wat zijn de grootste overeenkomsten tussen de BV en de NV?

In veel opzichten komen de BV en NV erg met elkaar overeen:

  • Ze zijn beide een rechtspersoon
  • De oprichter is bij beide niet persoonlijk aansprakelijk
  • Het kapitaal is verdeeld in aandelen

De aansprakelijkheid van een BV en een NV

De BV en de NV worden beide gezien als rechtspersoon. Dit houdt in dat alleen het bedrijf aansprakelijk is wanneer er schulden ontstaan en de oprichter niet.

Oprichten van een BV of een NV

Verder komt de oprichting van de rechtsvormen ook erg met elkaar overeen.

Oprichting BV

Om een BV op te richten heeft u geen startkapitaal nodig. U neemt contact op met een notaris en vervolgens wordt de conceptoprichtingsakte opgericht. Na akkoord op de conceptakte wordt u ingeschreven bij de KvK. Bij ons heeft u uw BV al opgericht binnen 10 werkdagen. Bekijk ons stappenplan voor het oprichten van een BV voor meer informatie.

Oprichting NV

Om een NV op te richten gelden dezelfde eisen als bij de oprichting van een BV. U moet via de notaris een oprichtingsakte aanvragen en vervolgens wordt u ingeschreven bij de KvK.

Vragen? Neem contact met ons op

Als u vragen heeft over het verschil tussen de BV en de NV kunt u contact met ons opnemen via onderstaand formulier of door te bellen naar 0320 289 460.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen je op ons privacybeleid