Soorten BV’s

Voor een optimale bedrijfsvoering is het belangrijk om de juiste BV soort te kiezen als u een BV opricht. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en kies de BV die het best aansluit op uw bedrijfsdoelstellingen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de verschillende soorten BV’s? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0320 – 289 460 of door een e-mail te struen naar info@oprichtenbv.nl. Bent u geïnteresseerd in het 100% online oprichten van een van de vier soorten BV’s? Bezoek dan eerst onze pagina over ‘digitale BV oprichting’.

Flex BV

Een flex BV is een reguliere BV die enkel een andere benaming heeft door de wetswijziging uit 2012. In de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht zijn de regels omtrent het oprichten van een BV gewijzigd, waardoor een BV oprichten laagdrempeliger is geworden. Het startkapitaal van € 18.000,- is bijvoorbeeld niet meer vereist, net als de verklaring over waarheidsgetrouw van de jaarrekening.

Flex BV

Werkmaatschappij

Een werkmaatschappij is een BV soort waarbij we de bedrijfsactiviteiten van een onderneming onderbrengen in een holding. De voornaamste reden om dat te doen is het beperken van financiële risico’s. De holding is het moederbedrijf en de werkmaatschappij is de dochterorganisatie. Goederen en vermogen zijn zo veilig te stellen voor een faillissement.
 

Werkmaatschappij

Holding

Een holding richten we op om één of meerdere BV’s in onder te brengen. In de holding voeren we geen bedrijfsactiviteiten uit, maar hier worden de aandelen van de werkmaatschappij in beheerd. Naast het beperken van risico’s heeft een holding ook fiscale voordelen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen alle dochter BV’s namelijk samen één fiscale eenheid vormen, zodat er één belastingplichtige is. Winst en verlies van de verschillende BV’s zijn dan onderling te verrekenen.

Holding

Management

Vanuit een management BV zijn werkzaamheden uit te voeren voor andere BV’s. Een ondernemer die een management BV opricht is eigenaar en directeur van de BV, maar voert managementwerkzaamheden uit in andere BV’s. Op deze manier is de ondernemer in loondienst van de andere BV. Voordeel van deze BV soort is het lagere belastingtarief. De ondernemer betaalt vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting.
 

Management BV

Overige BV soorten

Andere soorten BV’s die minder vaak voorkomen zijn:

Spaar BV

Een spaar BV richten we op om vermogen in onder te brengen. Dit is interessant voor mensen met een vermogen van € 150.000 of meer, omdat spaargeld bij een lage rente hoog belast is. Bij een lage spaarrente gaat u er dus op achteruit, omdat het belastingtarief hoger is dan de rente. In een spaar BV betaalt u alleen belasting over het werkelijke rendement van uw spaargeld en beleggingen.

Zorg BV

Om diensten uit te voeren en aanspraak te maken op een vergoeding van zorgverzekeraars, moeten zorginstellingen voldoen aan de voorwaarden van de Wet Toezicht Zorginstellingen (WTZi). Onderdeel van de voorwaarden van de WTZi is dat zorg BV’s speciale, aangepaste statuten hebben. Deze statuten moeten aan bepaalde transparantie-eisen voldoen.

ZZP BV

Zelfstandigen met afwijkende statuten en speciale overeenkomsten richten een ZZP BV op. Bij deze BV soort is het mogelijk om de BV op te laten treden als payrollonderneming van de ZZP’er.

IP BV

In een IP bv worden intellectuele eigendomsrechten beheerd. Deze BV soort is geschikt om het intellectueel eigendom van een onderneming te scheiden door het in een andere BV onder te brengen, bijvoorbeeld bij risicovolle bedrijfsactiviteiten. Bij een eventueel faillissement zijn de unieke en onderscheidende eigendommen dan beschermd. In de praktijk wordt deze BV soort door onder meer softwarebedrijven en artiesten gebruikt.

Advocaten BV

Een BV met speciale statuten om te voldoen aan de vereisten van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) noemen we een advocaten BV. Deze vorm wordt opgericht om erop toe te zien dat de advocaten die in de BV werken onafhankelijk blijven. Daarnaast is het een belangrijke vereiste dat de aandelen in handen zijn van advocaten die in Nederland ingeschreven zijn of dat de holding eigendom is van in Nederland ingeschreven advocaten. Aanvullend moet de meerderheid van de Raad van Bestuur van de BV ook bestaan uit in Nederland ingeschreven advocaten. De advocaten BV is dus een soort voor advocaten die in Nederland ingeschreven zijn en een eigen kantoor willen beginnen.

Contact opnemen

Heeft u vragen of wilt u weten welke BV soort het best aansluit op uw bedrijfsdoelstellingen? Neem dan contact op met een van de specialisten via telefoonnummer 0320 – 289 460 of via het e-mailadres info@oprichtenbv.nl.