Doelomschrijving BV concept

Bij de oprichting van een BV stelt u samen met een notaris de statuten op. In deze statuten staat onder andere het doel van de BV omschreven.

Wat staat er in de doelomschrijving van een BV?

Iedere BV heeft uiteraard zijn eigen doelen, maar er zijn ook enkele doelen die voor elke BV gelijk zijn.

Doelen voor uw eigen BV

De feitelijke activiteiten die de BV uitvoert, zijn voor iedere BV anders en dus uniek. Deze activiteiten moet u ruim formuleren, zodat u binnen de richtlijnen blijft.

Een manier om dit te doen, is door een aantal specifieke activiteiten te beschrijven en vervolgens een zin toe te voegen als: ‘alsmede activiteiten die nodig zijn om het doel te verwezenlijken’.

Doelen die overeenkomen

Naast het doel van de feitelijke werkzaamheden van de BV, worden regelmatig andere doelen in de statuten opgenomen die overeenkomen met andere BV’s. Een voorbeeld van een dergelijke doelomschrijving is: het deelnemen in, het oprichten van, de directie voeren over en het financieren van andere vennootschappen en ondernemingen.

Wat gebeurt er als u dit doel overschrijdt?

We spreken van doeloverschrijding wanneer een BV andere werkzaamheden uitvoert dan is opgenomen in de doelomschrijving. Het is daarom ook belangrijk om de doelen in de statuten ruim te omschrijven, zodat er niet snel sprake kan zijn van doeloverschrijding.

Wanneer een BV te maken krijgt met doeloverschrijding, kunnen deals die gesloten zijn door de BV en een andere partij ongedaan gemaakt worden. Alleen de BV kan de deal ongedaan maken. Daarnaast is het een voorwaarde dat de andere partij niet op de hoogte was van de overschrijding. Indien alles goed verloopt, blijft de overeenkomst in stand.

Doel aanpassen

Heeft u te maken met een doeloverschrijding of wilt u andere activiteiten uitvoeren die niet binnen uw doelomschrijving staan? Dan is het goed om uw doelomschrijving aan te passen. Een wijziging in de doelomschrijving, betekent een wijziging van de statuten. De notarissen van Oprichten BV kunnen de statuten voor uw BV aanpassen.

De aangepaste statuten moeten we vervolgens indienen bij het Handelsregister van de KvK. Hierna bent u een betrouwbare contractspartij en kunt u zonder problemen een deal sluiten met een andere partij, die momenteel nog niet binnen uw doelomschrijving valt.

Statuten wijzigen bij Oprichten BV

Bij Oprichten BV helpen we u graag bij het wijzigen van uw statuten. Een eenvoudige wijziging, zoals het doel, kost slechts € 375,- exclusief btw.

Neem contact op Wijzig het doel van uw BV

Nieuwe zustermaatschappij oprichten

Een andere mogelijkheid is om een BV als zustermaatschappij op te richten. Dit wordt dan een nieuwe onderneming met andere activiteiten. Wanneer namelijk blijkt dat uw nieuwe activiteiten minder succesvol zijn, kan dat schadelijk zijn voor uw bestaande BV. Met een zuster BV is het grootste risico dat deze BV failliet wordt verklaard. Uw huidige BV blijft veilig.

Heeft u vragen over de doelomschrijving?

Heeft u nog vragen over de doelomschrijving van een BV? Neem dan gerust contact op met onze deskundige notarissen. Bel 0320 289 460 of vul onderstaand contactformulier in.

Naam*
Bedrijf
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag/ opmerking*

We wijzen je op ons privacybeleid