Oprichtingsakte

De oprichtingsakte is wettelijk verplicht als u een BV opricht en laat u opstellen door de notaris. In deze notariële akte leggen we de aspecten en regels van de BV vast: de statuten. Hier nemen we onder meer de naam van de onderneming in op, maar ook de vestigingslocatie, het ondernemingsdoel en het aandelenkapitaal.

Lees verder over de statuten of neem contact op voor meer informatie of advies. Onze notarissen zijn bereikbaar via telefoonnummer 0320 – 289 460 en via e-mailadres info@oprichtenbv.nl.

Via onderstaande buttons vraagt u direct online uw BV aan of leest u verder over de eisen voor BV oprichten.

BV aanvragen Eisen BV oprichten

Waarom is een oprichtingsakte verplicht?

Als u een rechtspersoon zoals een BV wilt oprichten, dan moet u een oprichtingsakte op laten stellen door een notaris. Alleen een notariële akte is door de wet erkend als authentiek, waardoor de BV rechtsgeldig wordt.

De oprichtingsakte is wettelijk erkend, omdat de notaris een controlerende functie heeft voor wat betreft het voldoen aan alle eisen en verplichtingen. We controleren de statuten dus inhoudelijk en juridisch. Hierdoor is de rechtszekerheid van uw BV gegarandeerd. Het is ook mogelijk om de volledige statuten door onze notaris op te laten stellen.

De notariële controle is daarnaast ook gevraagd in de Wet ter voorkoming witwassen en financiering terrorisme (WWFT). Notarissen hebben namelijk een meldplicht bij het detecteren van afwijkende geldstromen en ze zijn verplicht tot identiteitscontrole. Het is daarom niet mogelijk om een BV middels volmacht op te richten. Voor ondertekening van het artikel van oprichting moet u persoonlijk aanwezig zijn op ons kantoor in Lelystad. Maar u heeft ook de optie om de oprichtingsakte digitaal vanuit huis te ondertekenen via het beveiligde passeerplatform van de KNB als u er bij ons voor heeft gekozen om uw BV 100% online op te richten.

Na ondertekening van de akte registreren we uw BV in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vervolgens ontvangt u een versie van de oprichtingsakte, het register van aandeelhouders en een verklaring van registratie in het Handelsregister.

Contact

Oprichtenbv.nl
Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en
notarissen
Het Ravelijn 50
8233 BR Lelystad (route)
T. 0320 – 247 394
E. info@oprichtenbv.nl

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00 uur
Dinsdag 09:00 – 17:00 uur
Woensdag 09:00 – 17:00 uur
Donderdag 09:00 – 17:00 uur
Vrijdag 09:00 – 17:00 uur
Weekend 09:00 – 17:00 uur

Voorbeeld oprichtingsakte en statuten

In de oprichtingsakte moeten een aantal aspecten verplicht opgenomen worden in de statuten, waaronder:

 • Naam van de BV
 • Vestigingsplaats
 • Doel van de BV
 • Soorten aandelen
 • Uitgifte van aandelen
 • Voorwaarden voor uitgifte
 • Waarde van aandelen
 • Besluitvorming
 • Blokkerings- en aanbiedingsregeling
 • Benoeming en ontslag van bestuurders
 • Statutenwijziging en ontbinding

Onze notaris stelt de akte voor u op of controleert de statuten. Via onderstaande button bekijkt u een voorbeeld van een oprichtingsakte met statuten.

Voorbeeld oprictingsakte

Statuten wijzigen

Na oprichting van een BV is het mogelijk om de vastgelegde statuten te wijzigen als dat noodzakelijk is. Na wijziging moeten de statuten wederom gecontroleerd worden door de notaris. Redenen voor een wijziging zijn bijvoorbeeld:

 • een naamswijziging
 • een wijziging van het ondernemingsdoel
 • een wijziging van de activiteiten
 • een wijziging in het aandelenkapitaal

Statuten BV wijzigen

Oprichtingsakte met statuten opstellen

Heeft u vragen over het artikel van oprichting of wilt u de akte met statuten op laten stellen? Onze notaris is elke werkdag tussen 09:00 en 17:00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0320 – 289 460 en via e-mailadres info@oprichtenbv.nl.