Wanneer voor BV een kiezen?

Een BV oprichten heeft diverse voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen. Het wordt aantrekkelijk om voor een BV te kiezen door de:

De notarissen van Oprichten BV helpen u graag met het bepalen of een BV oprichten aantrekkelijk voor u is. Neem contact op door te bellen naar 0320 - 289460 of richt direct uw BV op: 100% online of op de persoonlijke manier door een aantal oprichtingszaken bij ons notariskantoor af te handelen.

Richt nu uw BV op!

Lage oprichtingeisen

In 2012 is een wetswijziging doorgevoerd, waardoor de oprichtingseisen voor een BV veel lager zijn geworden: de flex-bv. U heeft geen startkapitaal van € 18.000 meer nodig, een Verklaring van Geen Bezwaar is geen vereiste meer en bij inbreng van natura zijn de bank- en de accountsverklaring ook niet meer verplicht.

Om een BV op te richten zijn enkel de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) en de notariële akte van de notaris nog verplicht.

Lager belastingtarief

Een BV heeft een lager belastingtarief dan andere rechtsvormen wanneer er veel winst behaald wordt. Het omslagpunt waarbij een BV oprichten aantrekkelijk is ligt op ca. € 150.000 per jaar.

Een eenmanszaak betaalt minder belasting bij lage omzet door diverse aftrekposten, maar zodra er veel winst gerealiseerd wordt is een BV aantrekkelijker. Het is mogelijk om een onderneming op te richten met een andere rechtsvorm en die naar een BV om te zetten als er wel voldoende winst behaald wordt.

Beperkte aansprakelijkheid

Bij andere rechtsvormen zoals de eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor de schulden van de organisatie. Als u een BV opricht bent u niet persoonlijk aansprakelijk, tenzij onbehoorlijk bestuur bewezen kan worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij nalatigheid, fraude of een andere vorm van wanbeleid.

Overige oprichtingseisen

Een BV oprichten is veel laagdrempeliger geworden door de wetswijziging van de flex-bv, maar er bestaan nog steeds een aantal verplichtingen waar een BV aan moet voldoen. Hier vallen mede de publicatieplicht van de jaarstukken en de gebruikelijk-loonregeling van het DGA-salaris onder. Lees verder over de eisen voor het oprichten van een BV.

Een BV oprichten of een andere rechtsvormen kiezen

Gebruik onderstaande tabel om snel te zien of het voor u verstandig is om direct een BV op te richten of om eerst voor een andere rechtsvorm te kiezen en die later eventueel om te zetten naar een BV.

BV Eenmanszaak VOF
Belastingvoordelen Bij meer dan €150.000 winst per jaar Bij minder dan €150.000 winst per jaar Bij minder dan €150.000 winst per jaar
Startkapitaal benodigd Ja Nee Nee
Notariële akte verplicht Ja, al geldt de eis van €18.000 niet meer Nee Nee
Publicatieplicht KvK Ja Nee Nee
Risico's Privé aansprakelijk bij onbehoorlijk bestuur Privé aansprakelijk Privé aansprakelijk

Persoonljk advies aanvragen

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies van een van onze specialisten? Neem dan contact op via telefoonnummer 0320 – 289 460 of via e-mailadres info@oprichtenbv.nl. We helpen u graag bij het kiezen van de ideale rechtsvorm voor uw situatie.